Aardlekschakelaars

Terug te vinden in bijna alle groepenkasten is de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar, ook wel ALS genoemd, is een component dat automatisch in werking treedt als het lekstroom detecteert. In het geval van lekstroom maakt de schakelaar automatisch de aangesloten elektrische installatie spanningsloos door de stroomomloop te onderbreken. Bij Superflink vindt u betrouwebare aardlekschakelaars van A-kwaliteit!

Onze groepenkast componenten zijn voorzien van o.a. CE, VDE, KEMA-KEUR en SEMKO en komen van het Sloveense A-merk Iskra, ook worden ze voorbedraad en aansluitklaar geleverd.

Filteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 49-72 van 82

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina

Hoe werkt een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar meet de totale stroomsterkte van de in- en uitgaande stroom via de fasedraad, fase en nuldraad of meerdere fasedraden in het geval van een 3 fase groepenkast. Als de totale stroom ongelijk is aan 0 spreekt men van lekstroom. Lekstroom is een foutstroom wat kan ontstaan door een defect waardoor een elektrisch toestel onder gevaarlijke elektrische spanning kan komen te staan.

In het geval van lekstroom stroomt de elektrische stroom weg naar de aarde, bij geaarde toestellen zal dit via de aarding gaan, maar bij ongeaarde toestellen zal bij aanraking van mens of dier de stroom door het lichaam wegvloeien naar aarde. In beide gevallen spreken we over een overschrijding van de aanspreekstroom, meestal is dit 30mA.

Al onze componenten passen uiteraard perfect in een Iskra groepenkast.

Aardlekschakelaar aansluiten/vervangen

Als u een aardlekschakelaar gaat vervangen, moet u erop letten dat de moderne aardlekschakelaar op een DIN-rail geklikt wordt. Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn op de DIN-rail in de groepenkast. 

De breedte van de aardlekschakelaar benoemen we in module eenheden. Elke module is 18mm. Een 2-polige aardlekschakelaar is 2 module breed (36mm) en een 4-polige aardlekschakelaar is 4 modules breed (72mm).

 

Hoeveel aardlekschakelaars heb ik nodig?

Volgens de norm NEN1010 is verplicht gesteld om bij woningen die gebouwd zijn na september 2005, minimaal twéé aardlekschakelaars te installeren bij gebruik van meer dan één eindgroep met een maximum van vier eindgroepen per ALS. Hierdoor worden potentiële gevaarlijke situaties zoals elektrocutie en brand voorkomen. Ook dienen er uitsluitend type A aardlekschakelaars te worden toegepast met een maximale aanspreekstroom van 30mA, tenzij anders door fabrikant van een beveiligd toestel is gespecificeerd.

 

Wat zijn de types aardlekbeveiliging?

Er zijn verschillende types en uitvoeringen van aardlekbeveiliging voor diverse toepassingen:

 

- Type A: 

Een type A aardlekschakelaar biedt bescherming tegen zowel sinusvormige als aangesneden wisselstromen en pulserende gelijkstromen. Dit type ALS reageert wél op gelijkgerichte wisselstromen. Type A toepassen in de ALS is verplicht voor eindgroepen zoals wandcontactdoos en verlichtingspunten.

- Type B: 

Type B aardlekschakelaars detecteren niet alleen lekstroomgolfvormen zoals type A, maar ook vlakke gelijkstroomlekstromen. Ze worden geïnstalleerd voor apparaten en machines zoals 3 fase frequentieregelaars voor pomp- en liftmotoren, PV-omvormers, laadpalen en textielmachines.

- Type S (A-selectief of B-selectief): 

Type S-aardlekschakelaars zijn selectiever en hebben een vertraagde uitschakeling. Ze werken in combinatie met onvertraagde aardlekschakelaars van 30 mA en zijn ongevoelig voor impulsstromen met een piek tot 5.000 A (8/20 golfvorm).

- Type F: 

Type F aardlekschakelaars beschermen uitstekend in installaties waarin 1 fase frequentieregelaars en andere 'netvervuilers' invloed uitoefenen. Ook uitermate geschikt tegen pulserende gelijkfoutstromen en tegen samengestelde foutstromen. Type F-aardlekschakelaars zijn ongevoelig voor impulsstromen met een piek tot 3.000 A (8/20 golfvorm) en bieden t.o.v. type A, een betere beveiliging aan het grote aantal diverse elektronica in huishoudelijke installaties. LET OP: Type F geeft onvoldoende resultaat tegen ongewenst trippen bij 3F frequentie regelaars. In dat geval verwijzen wij u naar Type B!

- Type K:

Een type K aardlekschakelaar is een specifiek type aardlekschakelaar met een hogere gevoeligheid en geschikt voor toepassingen met hoge aanloopstromen en harmonische stromen. Het kan kleinere lekstromen detecteren, vaak tussen 10 mA en 300 mA, en biedt betrouwbare bescherming in industriële omgevingen met apparatuur zoals motoren, pompen en frequentieregelaars. 


Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Copyright © 2013-present Superflink, Inc. All rights reserved.