Installatieautomaten

De Installatieautomaat (zekeringsautomaat) verbreekt het elektrische circuit bij het meten van een te hoge elektrische stroom. Op deze manier beschermt de zekeringsautomaat u, en uw apparatuur tegen kortsluiting en andere ongevallen die kunnen ontstaan bij overbelasting van het stroomnet. Bekijk op deze pagina ons aandeel van A-kwaliteit installatieautomaten.

Onze groepenkast componenten zijn voorzien van o.a. CE, VDE, KEMA-KEUR en SEMKO en komen van het Sloveense A-merk Iskra, ook worden ze voorbedraad en aansluitklaar geleverd.

Installatieautomaten
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 53

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina

Een installatieautomaat eenvoudig online bestellen

Een installatieautomaat is belangrijk voor de veiligheid in uw woning of bedrijfspand. Installatieautomaten worden ook wel automatische zekeringen genoemd. Bent u op zoek naar een installatieautomaat met de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan begint u bij Superflink.nl. Particuliere klussers en professionals uit heel Nederland slagen bij ons. En uiteraard staat we klaar om u persoonlijk verder te helpen met advies, antwoord op uw vragen en professionele, betaalbare installatieservice.

 

Wat is een installatieautomaat?

De installatieautomaat staat ook bekend als lichtgroep. Het zijn de meest voorkomende componenten in een groepenkast, maar wat doet het nou precies? Alle elektrische installaties, zoals een wasmachine, worden aangesloten op een installatieautomaat. Dit component dient voornamelijk als beveiliging; in het geval van kortsluiting onderbreekt de automaat de elektrische omloop. Hierdoor wordt all het apparatuur aangesloten op deze groep beveiligd tegen de gevolgen van deze kortsluiting en overbelasting.

Volgens de norm NEN1010 dient een installatieautomaat altijd aangesloten te worden op een, bij voorkeur,  2-polige aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar is een automaat die uw elektrische installatie (deels) spanningsvrij maakt zodra deze lekstroom detecteert. Lekstroom van meer dan 30mA kan dodelijk zijn, daarom wordt in de meeste gevallen een aardlekschakelaar van 30mA voor uw lichtgroepen geplaatst. Er mogen maximaal 4 installatieautomaten op uw aardlekschakelaar worden aangesloten. Een goed alternatief voor deze combinatie is de aardlekautomaat, meer informatie over deze automaten vindt u op onze ALA-pagina.  

 

Hoe werkt een installatieautomaat

De installatieautomaat zal in het geval van kortsluiting de groepenkast spanningsloos maken. Alle installaties die aangesloten zijn op de desbetreffende groep zullen hierbij beschermd worden tegen beschadiging.

Een installatieautomaat en 2-polige aardlekschakelaar goed samenwerken. Volgens de NEN1010 mag er geen installatieautomaat op een 4-polige, (3 fase) aardlekschakelaar in een 3 fase groepenkast worden aangesloten.

 

Welke installatieautomaat heb ik nodig?

Er zijn veel verschillende variaties te vinden op het gebied van lichtgroepen. Denk hierbij aan verschillen tussen het aantal polen, het aantal ampère en de uitschakelkarakteristiek. Hiertussen onderscheiden wij automaten van een B- en C-karakteristiek. Een automaat met B karakteristiek schakelt sneller uit (1-5 x In) dan een automaat met een C-karakteristiek(5-10 x iN), namelijk 1 tot 5 keer de nominale waarde tegenover 5 tot 10 keer de nominale waarde. In Nederland past men standaard een 16 ampère installatieautomaat met B-karakteristiek toe, beter bekend als B16. Naast de 16 ampère automaat bieden wij de volgende varianten aan:

•2A B/C

•4A B/C

•6A B/C

•10A B/C

•20A B/C

•25A B/C

•32A B/C

•40A B/C

•50A B/C

•63A B/C

Superflink levert uitsluitend installatieautomaten van A-kwaliteit, geproduceerd door/ voor het Sloveense Iskra.

 

Wat is het tussen een installatieautomaat en een aardlekschakelaar?

De installatieautomaat schakelt uit bij overbelasting en kortsluiting terwijl de aardlekschakelaar uitschakelt bij het detecteren van lekstroom. Beide componenten beschermen uw installatie, en kunnen  groepen bij fouten in uw installtie spanningloos maken. Meer informatie over aardlekschakelaars kunt u vinden op onze website.

 

Kan ik zelf installatieautomaten vervangen in mijn groepenkast?

Zelf een installatieautomaat vervangen (bijvoorbeeld wanneer deze kapot is) is prima mogelijk wanneer u genoeg verstand heeft van elektriciteit. Let erop dat de groep volledig spanningsloos is (meten is weten). Draai de vier schroeven van de betreffende installatieautomaat los en verwijder de draden uit de automaat. Door de din-rail lipjes uit de automaat te klikken, kunt u het onderdeel helemaal weghalen. Vervolgens controleert u of de nieuwe installatieautomaat op ‘uit’ staat en herhaalt u voorgaande stappen om omgekeerde volgorde. 

Als u twijfelt of het niet zeker weet raden we u aan om een gekwalificeerde elektriciën te raadplegen. 

 

Uitschakelkarakteristiek bij installatieautomaten

Uitchakelkarakteristieken zorgen ervoor dat de elektrische installaties in bepaalde situaties spanningsloos worden gemaakt. De onderstaande karakterestieken geven aan bij welke piekstroom de installatieautomaat uit dient te schakelen. 

- B-karakteristiek:     

Woningen bezitten meestal standaard B-karakteristieke automaten, deze trippen het snelst bij een overbelasting.

- C-karakteristiek:

De C-karakteristiek wordt toegepast bij grotere inschakelstromen zoals haakse slijper, las apparatuur etc. Om omgewenste uitschakelingen tegen te gaan, wordt er gebruik gemaakt van de C-karakteristiek die de hoge aanloopstroom van dergelijke machines kortstondig toelaat.

- D-karakteristiek:

Installatieautomaten met een D-karakteristiek worden gebruikt als er grote inschakelstromen van toepassing zijn, denk hierbij aan het opstarten van krachtige machines en motoren. 


Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Copyright © 2013-present Superflink, Inc. All rights reserved.